top of page

¿Com escollir els peus de gat correctes?

Els peus de gat, són les sabates per a escalar, el calçat o les tennis de calçat. Són l'única capa entre els teus peus de la roca. Han de transmetre bé les sensacions de la roca alhora que aportar precisió i bon rendiment.


gif

Hi ha una gran quantitat de marques i models de peus de gat amb una enorme varietat de formes, materials i soles. Abans de tot, quin tipus d'escalada realitzaràs?


Per a vies llargues, tria un model còmode i polivalent, que pots escalar més temps i sense dolor. Per a boulder, et convindrà triar un calçat d'escalada més agressiu i amb taló precís, ja que te'ls podràs posar i treure més sovint.


Per a triar els peus de gat correctes, s'han de considerar tres factors principals:


 • La morfologia del seu peu: l'ample del peu és el primer element en el qual ens hem de focalitzar per a triar peu de gats més adequat.


 • L'ús que faràs del peu de gat: l'elecció està fortament relacionada amb la mena d'escalada i amb l'ús, més o menys prolongat, per al qual està destinat.

Després s'haurà de tenir en compte el gruix de la sola: els diferents graus de rigidesa o suavitat són, de fet, funcionals per a diferents tipus de rendiment i ús. A partir d'aquests consells, l'elecció de la grandària correcta serà més fàcil, fonamental per a garantir un suport adequat per al peu.


 • El teu nivell d'experiència: per als peus novençans, és necessari triar amb cura. Per exemple, si ets principiant, et recomanem utilitzar models rígids que ajuden el peu a funcionar correctament i a desenvolupar gradualment els músculs necessaris.


SEGÚN LA MORFOLOGÍA DE TU PIE Entender bien la morfología de tu pie es el primer aspecto en el que debes focalizar tu atención para identificar el pie de gato adecuado que, como una segunda piel, debe garantizar una adherencia perfecta.

Tipos de morfología de tu pie Para orientarse en la elección, considera que generalmente podemos distinguir entre:

 • Pies estrechos: pies cónicos con un arco plantar menos pronunciado, un hueso metatarsiano bastante horizontal y dedos de los pies que "caen" del dedo gordo al quinto dedo del pie, dando al pie una forma puntiaguda. (pie egipcio)

 • Pies anchos: pies con un hueso metatarsiano bastante vertical, arco plantar acentuado y dedos más bien cortos y cuadrados. (pie griego)SEGÚN EL TIPO DE ESCALADA Después de identificar la forma de tu pie, es necesario tener en cuenta las características de la pared que pretende escalar.


Cada marca desarrolla sus modelos dependiendo del tipo de escalada al que va dirigido: unos tienen punta agresiva, otros son más curvados.

 • En el caso de paredes o superficies sobresalientes con buen agarre, es recomendable optar por zapatos con una suela más suave, como el modelo Skwama. Caracterizados por una mayor flexibilidad y sensibilidad, de hecho, son ideales para garantizar agarres más precisos, pero, al mismo tiempo, son especialmente adecuados para escaladores más experimentados cuyos pies ya están acostumbrados a soportar el peso del cuerpo en una parte mínima del pie.

 • En el caso de rutas largas y verticales caracterizadas por agarres angulares pequeños, recomendamos, en cambio, zapatos con una suela más rígida y cómoda, adecuados para un uso prolongado y capaces de soportar el peso del escalador también en agarres muy pequeños, como el Modelo Otaki.

Al mismo tiempo, es importante identificar cuál es tu estilo de escalada para orientarte adecuadamente en productos que estén más en línea con el tipo de muro de escalada y técnica de movimiento. Solo de esta manera puedes elegir conscientemente entre los zapatos de la línea No-Edge, diseñados para seguir perfectamente el perfil del pie mientras disfrutas de un soporte más sensible que mejora la calidad de la escalada y los pies de gato con una construcción tradicional. SEGÚN LA TALLA Para optimizar el rendimiento y garantizar un agarre más fuerte, los escaladores más experimentados sugieren comprar un pie de gato que sea 2 tallas más pequeña que la utilizada para otros tipos de calzado. Nuestro consejo es considerar, en primer lugar, que a menudo la elección del tamaño depende también de la elección de la rigidez de la suela y, por lo tanto, del tipo de escalada. Elegir pies de gato ideales En general, te recomendamos que optes por un pie de gato que:

 • Con un ajuste no demasiado pequeño, debes elegir un zapato con suela rígida. En este caso, de hecho, la rigidez de la suela garantizará un soporte óptimo.

 • Con un tamaño más pequeño y ajustado, se debe elige un zapato con una suela más suave, para tener la rigidez adecuada del pie.

Combinar estas variables e identificar el compromiso perfecto entre sensibilidad y comodidad puede parecer difícil. Por lo tanto, es importante recordar que, en general, el pie de gato con el ajuste correcto no deja los dedos del pie completamente extendidos y envuelve completamente el pie sin dejar espacios vacíos, lo que resulta una sensación normal de compresión en el pie que no debe provocar dolor.


SEGONS LA MENA D'ESCALADA

Després d'identificar la forma del teu peu, és necessari tenir en compte les característiques de la paret que pretén escalar.


Cada marca desenvolupa els seus models depenent de la mena d'escalada al qual va dirigit: uns tenen punta agressiva, uns altres són més corbats.


En el cas de parets o superfícies excel·lents amb bon agarri, és recomanable optar per sabates amb una sola més suau, com el model *Skwama. Caracteritzats per una major flexibilitat i sensibilitat, de fet, són ideals per a garantir agarris més precisos, però, al mateix temps, són especialment adequats per a escaladors més experimentats els peus dels quals ja estan acostumats a suportar el pes del cos en una part mínima del peu.


En el cas de rutes llargues i verticals caracteritzades per agarris angulars petits, recomanem, en canvi, sabates amb una sola més rígida i còmoda, adequats per a un ús prolongat i capaços de suportar el pes de l'escalador també en agarris molt petits, com el Model *Otaki.


Al mateix temps, és important identificar quin és el teu estil d'escalada per a orientar-te adequadament en productes que estiguin més en línia amb la mena de mur d'escalada i tècnica de moviment. Només d'aquesta manera pots triar conscientment entre les sabates de la línia No-*Edge, dissenyats per a seguir perfectament el perfil del peu mentre gaudeixes d'un suport més sensible que millora la qualitat de l'escalada i els peus de gat amb una construcció tradicional.

SEGONS LA TALLA


Per a optimitzar el rendiment i garantir un agarri més fort, els escaladors més experimentats suggereixen comprar un peu de gat que sigui 2 talles més petita que la utilitzada per a altres tipus de calçat. El nostre consell és considerar, en primer lloc, que sovint l'elecció de la grandària depèn també de l'elecció de la rigidesa de la sola i, per tant, de la mena d'escalada.

Triar peus de gat ideals


En general, et recomanem que optis per un peu de gat que:

 • Amb un ajust no massa petit, has de triar una sabata amb sola rígida. En aquest cas, de fet, la rigidesa de la sola garantirà un suport òptim.

 • Amb una grandària més petita i ajustat, es deu tria una sabata amb una sola més suau, per a tenir la rigidesa adequada del peu.


Combinar aquestes variables i identificar el compromís perfecte entre sensibilitat i comoditat pot semblar difícil. Per tant, és important recordar que, en general, el peu de gat amb l'ajust correcte no deixa els dits del peu completament estesos i embolica completament el peu sense deixar espais buits, la qual cosa resulta una sensació normal de compressió al peu que no ha de provocar dolor.

PEUS DE GAT PER A PRINCIPIANTS: QUÈ TRIAR?

Els que comencen a escalar, tant en rocòdrom com en roca, necessiten un producte còmode que tendeix a ser rígid i de suport, dissenyat per a adaptar-se gradualment a sabates més eficients i suaus amb un tancament més ajustat. Precisament per aquesta raó, La Sportiva ha desenvolupat una línia ALL ROUND, dedicada als principiants i que inclou productes dissenyats específicament per a escalar en el gimnàs.


Aquests són peus de gats dissenyats per a usar-se durant molt de temps i evitar dolors molestos, combinant comoditat i durabilitat. A més, donada la seva estructura més rígida, és possible usar-los triant una grandària més similar al de les sabates normals. Per tant, per a aquells que estan a punt de començar la seva pròpia aventura vertical, els experts recomanen models com Tarantula i Finale, un peu de gat que no deixa marques i dissenyat específicament per a ús en interiors.


Consideracions si el principiant és un nen

S'ha de prestar especial atenció als casos en què el principiant encara és un nen perquè els peus de gat triats no obstaculitzin el creixement del peu en desenvolupament. És precisament que a partir d'aquestes consideracions, es creen productes específics per a mantenir el delicat equilibri entre rendiment i seguretat, com en el cas de la col·lecció Maverink, un calçat sense vores dissenyat per a les necessitats dels més petits.


PEUS DE GAT PER A HOMES I DONES: QUINES SÓN LES DIFERÈNCIES?


En el mercat hi ha models dissenyats específicament per al món femení que, en comparació amb les sabates dissenyades per a homes, generalment es caracteritzen per una estructura més suau que els fa capaces d'estovar-se sota un pes més lleuger. No obstant això, ha de tenir-se en compte que les solucions tècniques utilitzades no exclouen de cap manera la possibilitat d'utilitzar aquests productes fins i tot en el món masculí.


Fins i tot en el cas dels peus de gat dissenyats per a dones, per a orientar-se en la multitud de productes en el mercat actual, és suficient tenir en compte els factors més destacats esmentats anteriorment i, al saber la morfologia del peu, el nivell d'experiència de l'escalador i el camp d'ús.


Esperem que aquesta entrada us hagi ajudat a tenir una idea més pròxima a quin peu de gat utilitzar. Ens veiem al thecrux Kuleguillas!


#roco #escalada #salaescalada #rocodromo #climbing #climb #climbers #climbinglife #iloveclimbing #piesdegato #consejos #blogescalada #blog #blogmontaña

60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page